czekoszarlotka2Taka szarlotka z kakao (a w zasadzie bardzo podobna) pojawiała się w moim domu często kiedy byłam dzieckiem. Dzisiaj jednak postanowiłam przygotować ją w zdrowszej wersji – dlatego zwykłą mąkę pszenną zastąpiłam tą pełnoziarnistą, a cukier ksylitolem i bananem. Smakuje prawie identycznie i – co najważniejsze – przepysznie :-). Ciężko poprzestać na jednym kawałku…

 

Składniki:

– 4 średnie jabłka
– 1 banan
– 3 jajka
– 1/2 szklanki ksylitolu
– 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej (graham)
– 3 czubate łyżki kakao
– 1/2 szklanki oleju kokosowego (lub innego roślinnego)
– 1/3 szklanki mleka
– 1 łyżeczka cynamonu
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 180°C, a formę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w kostkę.

Do miski wrzucić całe jajka i banana pokrojonego na kawałki. Zblendować na gładką masę. Następnie dodać ksylitol i ubić mikserem. Dodać mąkę, kakao, olej, mleko, cynamon, proszek i sodę i ponownie zmiksować.

Do ciasta dodać pokrojone jabłka i wymieszać dokładnie łyżką. Przełożyć do formy, wyrównać. Piec ok. 45 minut. Smacznego :-).

czekoszarlotka1pion

 

czekoszarlotka2

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS? PODZIEL SIĘ NIM!