Wreszcie i ja zaczęłam swoją przygodę z aquafabą – a jako pierwszy z jej wykorzystaniem postanowiłam przygotować wegański mus czekoladowy! Mus dodatkowo nie zawiera ani grama cukru – dosłodziłam go jedynie lekko ksylitolem. Poza tym składniki i wykonanie są banalnie proste. Więc jeśli macie ochotę na szybki deser, do którego nie potrzeba piekarnika, to taki wegański mus czekoladowy sprawdzi się idealnie! Wykorzystajcie też sezonowe owoce – ciemne czereśnie pięknie komponują się z czekoladą :-).

 

 

Składniki na 3 porcje:

– 150 ml aquafaby (wody z puszki po ciecierzycy)
– 150 g gorzkiej czekolady (min. 70% kakao)
– 2 łyżki ksylitolu zmielonego na puder
– garść wydrążonych czereśni

Wykonanie:

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Odstawić do przestygnięcia – czekolada ma być jeszcze płynna, ale już zimna.

Aquafabę wlać do miski i ubić mikserem na sztywną pianę. Dodawać stopniowo ksylitol, cały czas ubijając. Na koniec dodać roztopioną czekoladę i delikatnie wymieszać. Przelać do szklanek/pucharków/słoików i schłodzić w lodówce.

Przed podaniem udekorować mus czereśniami. Smacznego! 🙂

wegański mus czekoladowy

 

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS? PODZIEL SIĘ NIM!