melomakarona01Wreszcie mam dla Was obiecany przepis na greckie świąteczne ciasteczka melomakarona :-). W Grecji w okresie Bożego Narodzenia, obok kourabiedes, to najpopularniejsze słodkości, a spotkać je można dosłownie wszędzie. Są naprawdę słodkie, miodowo-orzechowe, z nutą pomarańczy. Do tego pachną i smakują cynamonem i goździkami – po prostu pycha! :-). Jeśli lubicie świąteczne nowości, koniecznie musicie ich spróbować – od razu się zakochacie! Melomakarona z tego przepisu wychodzi dość sporo, więc jeśli chcecie ich tylko spróbować, polecam wykonanie połowy porcji.
Składniki na ciasto:

– 1,1 kg mąki pszennej
– 0,5 litra oliwy
– 200 g cukru
– 150 ml soku z pomarańczy
– 50 ml brandy
– 20 g cynamonu
– 12,5 g sody
– 15 g proszku do pieczenia
– 1/2 łyżeczki goździków w proszku
– starta na drobnej tarce skórka z 1 i 1/2 pomarańczy

Składniki na syrop:

– 0,5 litra wody
– 0,5 kg cukru
– 1,5 laski cynamonu
– sok z 1/4 cytryny
– miód (150 g)

Dodatkowo do posypania:

– drobno posiekane/zmielone orzechy włoskie (około 200g)
– ew. cynamon/goździki w proszku

Wykonanie:

Wymieszać dokładnie cukier z oliwą – kryształki cukru muszą się całkowicie rozpuścić. Następnie dodać brandy oraz skórkę z pomarańczy – wymieszać.

Do garnuszka wlać sok z pomarańczy i wsypać sodę – mieszać intensywnie i dokładnie, zwracając uwagę na to, aby soda nie wykipiała (soda w soku silnie się pieni). Następnie przelać do miski z ciastem i ponownie wymieszać. W drugiej misce wymieszać mąkę z proszkiem, dodać do ciasta i zagnieść do otrzymania plastycznej masy.

Piekarnik nagrzać do 180°C, a dużą blachę (taką od piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia. Z masy lepić nieduże ciastka o podłużnym kształcie (jak małe bochenki chleba), lekko spłaszczyć i układać na blaszce w ok. 3-centymetrowych odstępach (ciastka nieco urosną). Ponakłuwać widelcem.

Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 25 minut.

W międzyczasie przygotować syrop – zagotować wodę z cukrem, wrzucić laskę cynamonu, dodać miód i sok z cytryny. Syrop cały czas lekko gotować, tak, aby po upieczeniu ciastek wrzucić je gorące do gorącego syropu.

Ciasteczka wrzucać do syropu na b. krótko (max. 15 sekund) i wyjmować delikatnie łyżką cedzakową – jeśli będziemy trzymać je w syropie dłużej rozmiękną i się rozlecą.

Melomakarona ułożyć na półmisku i posypać orzechami. Smacznego! :-).

melomakarona02

melomakarona01

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS? PODZIEL SIĘ NIM!