
Wszyscy wiemy, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia – powinno być nie tylko sycące, ale i wartościowe. Dlatego przygotowałam dla Was pomysł na słodkie śniadanie pełne witamin i minerałów. Do ciasta z mąki pełnoziarnistej dodałam pełne magnezu kakao, a do nadzienia – które posłodziłam tylko bananem – żurawinę, orzechy włoskie i płatki Lubella Corn Flakes Kakao i Miód, bogate w żelazo, fosfor, mangan i miedź. Płatki nadają naleśnikom jeszcze bardziej czekoladowego smaku, a najlepsze są zjedzone tuż po przygotowaniu, kiedy jeszcze chrupią ;-).
Składniki na 3 porcje:
– 1 szklanka mąki graham (typ 1850)
– 2 łyżki mąki kukurydzianej
– 1 szklanka mleka
– 1/2 szklanka wody
– 1 jajko
– 1 czubata łyżka kakao
– olej do posmarowania patelni
Składniki na nadzienie:
– 160 g twarogu półtłustego
– 120 g jogurtu naturalnego
– 160 g banana
– 30 g płatków Lubella Corn Flakes Kakao i Miód
– 30 g suszonej żurawiny
– 30 g orzechów włoskich
Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto wymieszać dokładnie w misce rózgą/mikserem. Smażyć na patelni (lekko posmarowanej olejem) z obu stron.
W drugiej misce umieścić twaróg, jogurt i kawałki banana – rozgnieść dokładnie widelcem. Dodać płatki Lubella Corn Flakes Kakao i Miód, żurawinę i orzechy – delikatnie wymieszać.
Na placki nakładać nadzienie i zawijać. Smacznego :-).
#dzienzdrowegosniadania #odkryjcomozezboze #silazezboz #lubella #lubellacornflakes