DSC_0603

Moja pierwsza paella – zawsze chciałam ją zrobić, ale nigdy jakoś nie mogłam się do tego zabrać. Aż nagle przypadkiem wpadł mi w ręce ryż do paelli i wtedy nie było już wymówek 🙂 . Danie powstało i było naprawdę pyszne, a przy tym całkiem łatwe 🙂 .

Składniki:

– 400 g piersi z kurczaka
– 150 g kiełbasy chorizo
– 200 g ryżu do paelli (może być też risotto)
– 650 ml bulionu drobiowego
– szczypta szafranu
– 1 czerwona papryka
– 1 zielona papryka (opcjonalnie)
– 1 puszka kukurydzy
– 2 ząbki czosnku
– 1 pomidor
– łyżka koncentratu pomidorowego
– 125 ml wytrawnego białego wina
– po pół łyżeczki: papryki ostrej, wędzonej papryki słodkiej i kurkumy

Wykonanie:

Bulion zagotować z szafranem (jeśli nie mamy szafranu, możemy go pominąć, jednak daje on dość charakterystyczny smak). Kurczaka, chorizo i papryki pokroić w kostkę. Pomidora sparzyć, obrać i pokroić w kostkę.

Na dużej patelni obsmażyć kurczaka z każdej strony, dodać chorizo i podsmażyć jeszcze przez chwilę. Dodać zmiażdżony czosnek, papryki, kukurydzę i pomidora. Podsmażyć przez ok. 5 minut. Wlać wino i podgrzewać przez kilka minut aż wyparuje. Dodać koncentrat pomidorowy i przyprawy, wymieszać. Dodać przepłukany (surowy!) ryż i znowu przez chwilę podsmażyć.

Wlać gorący bulion, wymieszać i zagotować. Gotować przez 12 minut na większym ogniu (bulion powinien odparować), a później zmniejszyć ogień do minimum, przykryć pokrywką i gotować przez kolejne 5 minut.

Na talerzu paellę można udekorować natką pietruszki 🙂

DSC_0588

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS? PODZIEL SIĘ NIM!