Kiedy sezon figowy w pełni, korzystajcie ile się da z tych pysznych i słodkich owoców. Można je dostać w sklepach za naprawdę nieduże pieniądze. Ja postanowiłam przygotować z nich szybki deser – upiekłam je z dodatkiem miodu, masła, migdałów i cynamonu. Prezentują się pięknie i są przepyszne. Idealne do jesiennej kawy!
Składniki:
– 4 figi
– 1 łyżeczka masła
– 4 łyżeczki płynnego miodu
– 3-4 łyżki posiekanych grubo migdałów
– cynamon
– ekstrakt z wanilii
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 180°C. Figi umyć, osuszyć i naciąć na krzyż.
Do każdej figi nałożyć po odrobinie masła i łyżeczce miodu. Następnie włożyć migdały, posypać cynamonem i wlać po ok. 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii.
Figi ułożyć w naczyniu żaroodpornym wyłożonym folią aluminiową i wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 15 minut. Podawać od razu, gdy są ciepłe. Smacznego :).