tarta z figami

Tarta z figami to kolejna szybka i pyszna propozycja na wykorzystanie tych jesiennych owoców! Nie wymaga pieczenia, robi się ją ekspresowo, a wygląda zachwycająco. Spód z daktyli i płatków owsianych, na to masa z ricotty i pokrojone figi. Bez cukru, bez glutenu i całkiem fit. To jak, namówiłam Was na przygotowanie jej w weekend?;>

 

 

 

Składniki na spód:

– 120 g suszonych daktyli
– 90 g zmielonych płatków owsianych/mąki owsianej
– 4 łyżki oleju kokosowego

Składniki na masę:

– 1 opakowanie ricotty (250g)
– 4 łyżki greckiego jogurtu
– 4 łyżeczki ksylitolu
– 1 łyżka ekstraktu z wanilii
– 1 czubata łyżeczka żelatyny

A do tego:

– 6 świeżych fig
– listki mięty do dekoracji

Wykonanie:

Daktyle zalać wrzątkiem i odstawić do namoczenia na ok. 15 minut. Po tym czasie odcedzić i zblendować dokładnie ze zmielonymi płatkami/mąką owsianą i olejem kokosowym. Masę wyłożyć na spód formy do tarty/tortownicy o średnicy 22-24cm. Wstawić do lodówki.

Żelatynę zalać w rondelku niewielką ilością wody – tylko, żeby ją przykryć i odstawić na ok. 10 minut do napęcznienia. Wówczas podgrzać na niewielkiej mocy palnika, tylko żeby żelatyna się rozpuściła (nie gotować! – żelatyna straci wówczas swoje właściwości żelujące). Odstawić do przestygnięcia.

W międzyczasie ricottę zmiksować z jogurtem naturalnym, ksylitolem i ekstraktem z wanilii. Wlewać niewielkim strumieniem przestudzoną żelatynę, cały czas miksując. Masę dokładnie połączyć i wyłożyć na spód. Wstawić do lodówki.

Figi pokroić na dość cienkie plasterki. Poukładać je na masie z ricotty tak, żeby częściowo na siebie nachodziły. Udekorować listkami mięty. Tarta z figami gotowa. Smacznego :).

tarta z figami

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS? PODZIEL SIĘ NIM!