Dzisiaj przepis na jeden z moich największych smaków dzieciństwa – pierogi z jagodami! W wersji nieco odchudzonej, bo bez dodatku cukru, a zamiast śmietany użyłam gęstego jogurtu naturalnego. Wyszły przepyszne! :-). Takich domowych pierogów nie jadłam już dobrych kilka lat, a kiedyś byłam w stanie zajadać się nimi na okrągło. Bo kto z nas nie kocha pierogów z jagodami? A skoro szczyt sezonu jagodowego, to może i wy skusicie się na nie któregoś dnia? Potrzebujecie jedynie mąki, masła, jagód, trochę jogurtu i jakiegoś słodzidła. I pyszny letni obiad gotowy! 🙂
Składniki na ciasto (ok. 25 pierogów):
– 30 dag mąki pszennej (najlepiej typ 650)
– 200 ml wrzącej wody
– 30 g masła
Składniki na nadzienie:
– 150 g jagód
Do podania:
– jogurt naturalny gęsty (w wersji fit, ewentualnie śmietana 12/18% w wersji mnie fit ;-))
– ksylitol lub inny słodzik
Wykonanie:
Mąkę wsypać do miski. W gorącej wodzie roztopić masło i stopniowo wlewać ją do mąki, mieszając wszystko łyżką. Połączyć składniki i wyłożyć je na podsypaną mąką kuchenny blat/stolnicę. Wygniatać ciasto rękami przez kilka minut, podsypując mąką, by ciasto się nie kleiło. Włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na około 30 minut.
W międzyczasie jagody dokładnie umyć i lekko osuszyć. Ciasto wałkować na cienki placek i wycinać z niego szklanką krążki. Nakładać po 1 łyżeczce jagód i dokładnie zlepiać pierogi. Odkładać na oprószony mąką talerz/blat/stolnicę.
W większym garnku zagotować lekko osoloną wodę i gdy zacznie wrzeć, wrzucać pierogi (po ok. 10 lub trochę więcej, w zależności od wielkości garnka). Gdy woda ponownie się zagotuje, zmniejszyć gaz i gotować jeszcze przez 2 minuty od czasu wypłynięcia pierogów na powierzchnię. Jednak przed wyjęciem wszystkich najlepiej jest jednego spróbować, czy aby na pewno są gotowe :-).
Pierogi podawać z gęstym jogurtem naturalnym/śmietaną, posypując je ksylitolem lub innym słodzikiem. Smacznego! 🙂