tartaletki matcha z malinamiTartaletki matcha z malinami – bez glutenu i bez dodatku cukru! Pięknie wyglądają i są naprawdę pyszne :-). To bardzo popularne u nas połączenie od czasu pobytu w Japonii bardzo mnie fascynuje. Bo o ile tam z matchą można dostać dosłownie wszystko, to przez całe 3 tygodnie nie zobaczyłam ani razu jej zestawienia z malinami. Ale szczerze mówiąc nie wiem, czy widziałam tam w ogóle maliny ;-). Mimo to te dwa smaki baaaardzo dobrze mi się komponują, a skoro malin teraz całe mnóstwo, to tym bardziej postanowiłam takie proste tartaletki u siebie przygotować. Kruche ciasto zagniotłam w wersji bezglutenowej, ale równie dobrze wszystkie te mąki możecie zastąpić zwykłą pszenną. Nadzienie oparte jest na ricotcie, którą coraz częściej zastępuje mascarpone, aby desery były lżejsze. Przepis naprawdę nie jest skomplikowany, a zdecydowanie wart wypróbowania! Jeśli macie w swojej kuchni matchę, nie wahajcie się ani chwili :-).

Składniki na ciasto (ok. 20 tartaletek):

– 100 g mąki ryżowej
– 50 g mąki ziemniaczanej
– 50 g mąki owsianej
– 50 g mąki kukurydzianej
– 150 g zimnego masła
– 3 łyżki erytrolu/ksylitolu
– 1 jajko
– 1 łyżka zimnego mleka

Składniki na nadzienie:

– 1 opakowanie ricotty (250 g)
– 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
– 5-6 łyżeczek erytrolu/ksylitolu
– 2 łyżeczki herbaty matcha
– 2 łyżeczki żelatyny

A ponadto:

– 1/2 opakowania malin

Wykonanie:

Do miski wsypać wszystkie mąki i wymieszać. Dodać pokrojone na kawałki masło, jajko, mleko i słodzik – dokładnie zagnieść wszystko ręką. Odstawić do lodówki na ok. 30 minut. W międzyczasie piekarnik nagrzać do 180°C i przygotować formy na tartaletki.

Formy dokładnie wykleić ciastem (ok. 3-4 mm ciasta, na oko ;-)) i wstawić do piekarnika. Piec przez 15 minut lub do czasu aż będą rumiane. Wystudzić.

Żelatynę zalać w rondelku niewielką ilością wody – tylko, żeby ją przykryć i odstawić na ok. 10 minut do napęcznienia. Wówczas podgrzać na niewielkiej mocy palnika, tylko żeby żelatyna się rozpuściła (nie gotować! – żelatyna straci wówczas swoje właściwości żelujące). Odstawić do przestygnięcia.

W misce zmiksować ricottę, jogurt, erytrol i herbatę matcha. Wlewać niewielkim strumieniem przestudzoną żelatynę, cały czas miksując. Masę dokładnie połączyć i wykładać po ok. 2 łyżeczki do każdej tartaletki.

Maliny przekrajać na pół i udekorować nimi wierzch tartaletek. Schłodzić w lodówce, żeby masa dokładnie się ścięła. Smacznego! 🙂

 

tartaletki matcha z malinami

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS? PODZIEL SIĘ NIM!