placki_dynioweJeśli macie jeszcze w kuchni jakąś uchowaną dynię, to koniecznie musicie spróbować tych placków. Wyjątkowo wykorzystałam nie purée, a dynię świeżą, którą wystarczy obrać i przez kilkanaście minut poddusić w garnku. To zdecydowanie szybsza opcja, jeśli akurat nie macie gotowego purée albo nie zdążyliście go wyjąć wcześniej z zamrażarki ;-). Placuszki pasują idealne na drugie śniadanie albo podwieczorek :-).

 

 

 

Składniki na 2 porcje:

– 300 g obranej dyni
– 120 g twarogu półtłustego
– 2 jajka
– 50 g mąki graham
– 1,5 łyżki cukru/ksylitolu
– 0,5 łyżeczki cynamonu
– odrobina oliwy z oliwek
– ew. garść rodzynek

Wykonanie:

Dynię pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka, dodać 1/3 szklanki wody i dusić pod przykryciem przez ok. 10-15 minut, aż dynia będzie miękka.

Miękką dynię utrzeć widelcem z twarogiem, dodając jajko, mąkę, cynamon i cukier/ksylitol.

Rozgrzaną patelnię posmarować małą ilością oliwy, nakładać masę i smażyć przez ok. 1,5 minuty z każdej strony. Podawać same lub z ulubionym dżemem – dla mnie do dyniowych placuszków najlepiej pasuje jagodowy :-).

placki_dyniowe

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS? PODZIEL SIĘ NIM!