Ostatnio w kuchni zdecydowanie brakuje mi kolorów – to głównie latem króluje soczysta czerwień warzyw i owoców oraz dużo zieleni. Dlatego wpadłam na pomysł, że przygotuję warzywną frittatę – od razu w mojej kuchni zrobiło się bardziej kolorowo. Przepis jest naprawdę prosty, składników niewiele, a takie danie świetnie się sprawdza jako obiad czy kolacja na ciepło.
Składniki:
– 3 duże jajka
– 120 g półtłustego twarogu
– 1 czerwona papryka
– 1 średnia cukinia (ok. 300g)
– 1 mniejsza czerwona cebula
– łyżeczka masła
– po pół łyżeczki bazylii, oregano i tymianku
– sól i pieprz
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 180°C, a naczynie żaroodporne (u mnie o poj. 2,5 l) wysmarować łyżeczką masła. Cebulę, cukinię i paprykę pokroić w drobną kostkę.
Warzywa wrzucić do miski, dodać pokruszony twaróg. W drugiej miseczce roztrzepać jajka i dodać do reszty składników. Dokładnie wszystko wymieszać z przyprawami i przełożyć do formy.
Frittatę wstawić do piekarnika i piec, aż masa jajeczna całkowicie się zetknie (ok. 40 minut). Podawać np. z pieczywem. Smacznego :-).