Skończyła się sesja, więc na Kocich Łakociach znowu będzie się więcej działo ;-). Na początek szybka pasta pomidorowa z ciecierzycy, którą możecie jeść z chlebem czy pitami z tego przepisu. Świetna przekąska na kolację, imprezę czy do śniadaniowych kanapek :-).
Składniki:
– 150 g suchej ciecierzycy (ew. 300 g ciecierzycy z puszki)
– 1 średnia cebula
– 2 ząbki czosnku
– 100 g passaty pomidorowej
– mały słoiczek koncentratu pomidorowego
– 2 łyżki oliwy
– sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Suchą ciecierzycę namoczyć przez kilka godzin (najlepiej przez całą noc). Następnie wrzucić do garnka (dobrze jest dodać płaską łyżeczką sody oczyszczonej) i gotować aż będzie miękka (ok. 50 minut, do godziny). Z ciecierzycą z puszki oczywiście nic więcej nie trzeba robić – wystarczy odcedzić.
Cebulę obrać, drobno posiekać i podsmażyć na oliwie razem ze zmiażdżonym czosnkiem.
Do miski wrzucić ciecierzycę, cebulę z czosnkiem, passatę i koncentrat. Zmiksować dokładnie blenderem na gładką pastę. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Smacznego :-).