Na blogu pojawiło się do tej pory sporo różnych placuszków, ale takich z czereśniami jeszcze nie było! A skoro sezon dalej trwa, to warto go wykorzystać w pełni :-). Takie placuszki z czereśniami są idealne na śniadanie, podwieczorek czy lekki deser. Słodzone tylko miodem, bez białej mąki pszennej – jeśli chcecie, żeby były także bezglutenowe, możecie mąkę graham zastąpić gryczaną. Myślę, że sprawdzi się równie dobrze.

 

 

 

 

Składniki na ok. 12 placuszków:

– 250 g czereśni (wydrążonych)
– 2 jajka
– 100 g mąki graham
– 20 g mąki owsianej/zmielonych płatków owsianych
– 20 g płynnego miodu
– 50 g jogurtu naturalnego
– 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
– 1 płaska łyżeczka cynamonu
– olej/oliwa do smażenia

Wykonanie:

Wydrążone czereśni pokroić na ćwiartki, wrzucić do miski. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać łyżką.

Rozgrzaną patelnię posmarować małą ilością oleju/oliwy, nakładać masę i smażyć przez ok. 1,5 minuty z każdej strony. Najlepiej smakują prosto z patelni. Smacznego! 🙂

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS? PODZIEL SIĘ NIM!