Już daaaaawno nie jadłam bakłażana. A że ostatnio pojawił się na bazarku w dość sporych ilościach, to musiałam go kupić. I tak oto powstała kolejna sałatka – wystarczy dokroić pieczywo i kolacja gotowa :-).
Składniki na 2 porcje:
– pół bakłażana
– 2 pomidory (najlepiej malinowe)
– 100 g fety
– czarne oliwki
– świeża bazylia
– oliwa, sól i pieprz
Wykonanie:
Bakłażana pokroić w plastry, posolić i odstawić na ok. 10 minut. Po tym czasie opłukać je pod wodą. Ułożyć na rozgrzanej patelni grillowej i smażyć przez ok. 3 minuty z każdej strony.
Pomidory pokroić w półplasterki, bakłażana w paseczki, a fetę w kostkę. Na talerzu ułożyć pomidory i bakłażana. Posypać fetą i czarnymi oliwkami. Polać oliwą i doprawić solą i pieprzem. Ozdobić listkami bazylii. Smacznego :-).