salatka_b

Uwielbiam tę sałatkę! Kiedy po raz pierwszy zobaczyłam przepis, bardzo się zdziwiłam, że takie połączenie może dobrze smakować. Ale jest naprawdę wyśmienita! Niestety teraz ciężko sobie taką sałatkę zrobić (zajadałam się nią w czasie sesji w czerwcu), ale że w czerwcu jeszcze Kocich Łakoci nie było, to zamieszam ją teraz. Na kolejny truskawkowy sezon, szkoda że taki odległy 🙁

Składniki:

– świeży szpinak
– 1 kulka (125g) mozzarelli
– 250 g świeżych truskawek
– 1 łyżeczka cukru
– 1/3 szkl. orzechów włoskich

Sos:
– 90g pokrojonych truskawek
– 1/2 łyżki miodu
– 1 łyżka octu balsamicznego
– szczypta świeżo zmielonego pieprzu
– 1 łyżeczka oliwy
– 1 płaska łyżeczka kakao

Wykonanie:

Do rondelka włożyć wszystkie składniki sosu, mieszając zagotować. Od razu zdjąć z ognia i zmiksować blenderem. Szpinak włożyć do miski lub ułożyć na płaskim talerzu (myślę, że ta wersja jest lepsza). Mozzarellę rozdrobnić, odrywając długie warstwy” i ułożyć na szpinaku. Doprawić solą i pieprzem. Dodać pokrojone na kawałki i posypane cukrem truskawki oraz posiekane orzechy. Polać wszystko sosem.

Przepis pochodzi ze strony http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/truskawki/szpinak_z_truskawkami_mozzarella_balsamico_czekoladowe/przepis.html

salatka_b

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS? PODZIEL SIĘ NIM!