Serniczki_japon2Czas na kolejny japoński deser! Tym razem baaardzo typowe połączenie w Kraju Kwitnącej Wiśni czyli herbata matcha i czerwona fasola adzuki. U mnie stworzyły lekkie serniczki matcha na zimno, które przygotowałam w słoiczkach. Od razu przypomniały mi moją wielką podróż sprzed kilku miesięcy :-). Zaznaczam, że deser nie jest bardzo słodki, więc jeśli taka wersja Wam nie odpowiada, to zwyczajnie dodajcie do masy serowej więcej cukru.

 

 

 

Składniki na 2 porcje:

– 170 g twarogu
– 2 łyżki cukru/ksylitolu
– 1/4 szklanki gęstego jogurtu naturalnego
– 1 czubata łyżeczka matcha
– 30 g fasoli adzuki
– 15 g cukru/ksylitolu

Wykonanie:

Do miski/pojemnika blendera wrzucić twaróg, jogurt naturalny i cukier/ksylitol – zmiksować blenderem dokładnie na gładką masę. Dodać matchę i dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki.

Fasolę ugotować jak w tym przepisie na anko czyli słodką pastę z adzuki. Z tym że po ugotowaniu fasoli nie rozgniatać, a wrzucić z cukrem do garnuszka i chwilę podgotować, aż cukier się rozpuści.

W 2 słoiczkach/szklaneczkach ułożyć po 1/4 fasoli adzuki. Na to wyłożyć masę serową, wyrównać i posypać resztą fasoli. Schłodzić w lodówce.

Serniczki_japon1

Serniczki_japon2

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS? PODZIEL SIĘ NIM!