sernik tiramisu

Mam dla Was kolejny przepis na lekki i bezcukrowy sernik – tym razem w wersji tiramisu! Do masy serowej dodałam likier amaretto, a do tego przełożyłam ją biszkoptami namoczonymi w kawie. Całość udekorowałam startą gorzką czekoladą. Wyszło przepyszne, a do tego na pewno lżejsze niż klasyczne tiramisu. Jeśli jesteście fanami serników, tak jak my, to koniecznie musicie spróbować tego przepisu!

 

 

 

Składniki na masę serową:

– 80 dag twarogu półtłustego/tłustego zmielonego trzykrotnie
– 1 puszka mleka kokosowego/ ew. 250g mascarpone
– 4 jajka
– 2/3 szklanki ksylitolu (lub innego słodzidła)
– 3 łyżki mąki ziemniaczanej
– 3 łyżki likieru amaretto

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej

A do tego:

– 2 paczki biszkoptów bez cukru (u mnie po 100g)
– 100 ml mocnej kawy
– 50 ml likieru amaretto
– starta gorzka czekolada/gorzkie kakao do posypania

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 180°C, a formę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

W większej misce umieścić wszystkie składniki na masę serową i zmiksować – krótko, tylko do połączenia składników. Odstawić.

Kawę wymieszać z amaretto i maczać w niej biszkopty, układając je na dnie tortownicy jeden przy drugim. Następnie wylać na to 1/2 masy serowej. Ponownie ułożyć warstwę namoczonych biszkoptów i wylać resztę masy.

Formę wstawić do piekarnika. Na spód piekarnika postawić też większą formę (najlepiej prostokątną) wypełnioną wrzątkiem – para woda sprawi, że sernik nie popęka. Piec w temperaturze 180°C przez 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120°C i piec jeszcze przez 75 minut. Stopniowo wyjmować z piekarnika.

Kiedy sernik wystygnie, wierzch posypać startą czekoladą/gorzkim kakao. Dodatkowo można ozdobić też całymi kostkami czekolady. Smacznego :-).

sernik tiramisu

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS? PODZIEL SIĘ NIM!