Co powiecie na bezcukrowe i bezglutenowe ciasto ze śliwkami, czekoladą i orzechami laskowymi? Dla mnie to wprost idealne połączenie na nadchodzącą jesień! Dodatkowo jestem absolutnym fanem śliwek i wykorzystuję je do sporej ilości wypieków. O ile najsmaczniejsze według mnie są mieszańce, to jednak w wypiekach używam niezawodnych węgierek :-). Ciasto jest naprawdę proste w przygotowaniu, możecie je upiec zarówno w wersji bezglutenowej, jak i standardowej – z mąką pszenną (tu polecam jednak mąkę pszenną pełnoziarnistą, żeby ciacho było bardziej wartościowe). To co? Dopiszecie do swojej listy zakupów śliwki i orzechy laskowe i przygotujecie ciacho w wolnej chwili?;>
Składniki:
– 0,5 śliwek węgierek
– 50 g gorzkiej czekolady
– 70 g orzechów laskowych
– 1 duży banan
– 3 jajka
– 1/3 szklanki ksylitolu
– po 70 g mąki kukurydzianej, ryżowej i owsianej (ew. 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej)
– 1/2 szklanki oleju kokosowego lub rzepakowego
– 1 łyżeczka cynamonu
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 180°C, a formę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Śliwki umyć, odpestkować i pokroić na niezbyt duże kawałki (zostawiając 4 całe połówki do dekoracji. Orzechy zmielić, a czekoladę drobno posiekać.
Do miski wrzucić całe jajka i banana pokrojonego na kawałki. Zblendować na gładką masę. Następnie dodać ksylitol i ubić mikserem. Miksując na średnich obrotach dodać olej. Wsypać mąki wymieszane z orzechami, cynamonem, proszkiem i sodą i ponownie zmiksować. Dodać posiekaną czekoladę i pokrojone śliwki. Wymieszać wszystko delikatnie łyżką
Ciasto przelać do formy, a wierzch udekorować odłożonymi połówkami śliwek. Piec ok. 45 minut lub do suchego patyczka. Smacznego :-).