sernikobrownie dyniowe

Na blogu było już brownie z fasoli, był też sernik dyniowy, a dzisiaj przyszedł czas na połączenie tych 2 ciach w jedno – sernikobrownie dyniowe! Czekoladowa warstwa na dole, dyniowo-pomarańczowa na górze, ciekawie ze sobą wymieszane. Do tego masa serowa dobrze przełamuje intensywnie czekoladowy spód. Dla mnie to idealne połączenie na jesień! Ciacho robi się całkiem szybko, obie warstwy są proste w przygotowaniu. Nie znajdziecie w przepisie cukru (poza tym, który zawiera banan), a zamiast niego mnóstwo białka. Gorąco polecam! 🙂

 

Składniki na warstwę brownie::

– 1 puszka czerwonej fasoli
– 100 g banana
– 2 jajka
– 40 g kakao
– 20 g ksylitolu/erytrolu
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę serową::

– 500 g twarogu półtłustego/tłustego zmielonego trzykrotnie
– 250 g purée z pieczonej dyni
– 2 jajka
– 100 g erytrolu/ksylitolu
– 1 łyżka mąki ziemniaczanej
– 1 łyżka mąki pszennej
– skórka otarta z 1 pomarańczy

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 180°C. Kwadratową formę o wymiarach 20 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Przygotować warstwę brownie: fasolę odcedzić i przepłukać pod wodą. Przełożyć do miski, dodać pokrojonego banana i jajka. Zblendować na gładką masę. Dodać kakao, ksylitol i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Wylać na spód formy.

Do drugiej miski przełożyć wszystkie składniki na masę serową i zmiksować. Krótko, tylko do połączenia składników. Wylać na warstwę brownie.

Przy użyciu widelca/łyżki wymieszać lekko obie masy, robiąc „esy-floresy”. Ciasto będzie wtedy ciekawiej wyglądać.

Formę wstawić do piekarnika i piec przez ok. 45 minut. Wystudzić przy lekko uchylonym piekarniku. Smacznego :).

sernikobrownie dyniowe

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS? PODZIEL SIĘ NIM!