Drożdżowa babka wegańska otwiera u mnie cykl wielkanocnych przepisów! Wszystkie będą oczywiście zdrowsze i bez białego cukru :-). Ciasto drożdżowe przygotowałam tutaj na bazie banana, z niewielkim dodatkiem syropu z agawy, żeby drożdże ładnie urosły (choć podejrzewam, że obyłoby się bez niego). Poza tym, po raz pierwszy przygotowałam lukier na bazie ksylitolu i powiem Wam, że jest naprawdę dobry! Jeśli wolicie babki bardziej „ozdobione”, to oczywiście możecie wierzch posypać rodzynkami czy skórką pomarańczową. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień, więc upieczcie je w Wielką Sobotę czy nawet Piątek, a będzie przepyszne :-).
Składniki na ciasto:
– 1 banan (ok. 100 g po obraniu)
– 170 g mleka sojowego (lub innego roślinnego)
– 1 łyżeczka syropu z agawy
– 4 łyżki ksylitolu
– 375 g mąki orkiszowej jasnej
– 1 paczka suszonych drożdży (7 g)
– 1 łyżka ekstraktu z wanilii
– 3 łyżki oleju rzepakowego
Składniki na lukier cytrynowy:
– 4 czubate łyżki ksylitolu zmielonego na puder
– 2 łyżki soku z cytryny
– 1 łyżeczka płynnego oleju kokosowego
Wykonanie:
Do miski wrzucić pokrojonego banana, dodać mleko sojowe, ksylitol, syrop z agawy i ekstrakt z wanilii. Dokładnie zblendować.
Masę przelać do garnuszka i lekko podgrzać (ma być ciepła, ale nie gorąca). W drugiej misce wymieszać mąkę i drożdże.
Składniki suche połączyć z mokrymi i wyrobić mikserem na jednolitą masę. Pod koniec dodać olej, ponownie ucierając. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30 minut.
Formę na babkę wysmarować olejem i posypać mąką. Przełożyć do niej ciasto i ponownie odstawić do wyrośnięcia (na min. 30 minut, a najlepiej dłużej, aż ciasto urośnie prawie do brzegów formy).
W międzyczasie piekarnik nagrzać do 180°C. Wstawić ciasto i piec przez ok. 30 minut. Ostudzić i wyłożyć na talerz.
Lukier – w szklance/miseczce wymieszać dokładnie ksylitol z sokiem z cytryny i olejem kokosowym. Odstawić do lekkiego zgęstnienia, a następnie polać babkę. Dowolnie udekorować (np. rodzynkami czy skórką pomarańczową).