bananowe muffinki z truskawkami

Muffinki bananowe z truskawkami to idealna, zdrowa przekąska na drugie śniadanie czy podwieczorek :-). Przygotowane na mące graham, bez tłuszczu, słodzone bananami i erytrolem z dodatkiem sporej ilości truskawek. Dla nas to hit obecnego sezonu i z przyjemnością pakujemy je do naszych lunchboxów. Przygotowuje się je ekspresowo, więc może zaplanujecie je w swoim najbliższym jadłospisie?;>

 

 

 

Składniki na 16 muffinek:

– 3 banany (ok. 280-300g po obraniu)
– 2 jajka
– 150 g gęstego jogurtu naturalnego
– 200 g mąki graham
– 70 g erytrolu/ksylitolu
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 300 g truskawek

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 180°C, a formę na muffiny wyłożyć papilotkami/silikonowymi foremkami. Truskawki umyć i pokroić na mniejsze kawałki.

W misce umieścić banany, jajka i jogurt naturalny – dokładnie zblendować. Dodać mąkę, proszek i erytrol. Wymieszać łyżką. Następnie dodać pokrojone truskawki, zostawiając ok. 1/5 do ozdobienia. Delikatnie wmieszać je w ciasto.

Masę przelać do foremek i wierzch udekorować pozostawionymi truskawkami. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 30 minut lub do suchego patyczka.

 

bananowe muffinki z truskawkami

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS? PODZIEL SIĘ NIM!