wegański bezglutenowy biszkopt bez cukruDomyślam się, że tytuł może przerażać – wegański bezglutenowy biszkopt bez cukru – czy to jeszcze w ogóle jest biszkopt?! Zapewniam Was, że tak i że smakuje naprawdę świetnie! Od dłuższego czasu obiecywałam sobie, że opracuję przepis na wegański biszkopt, który nie będzie miał ani glutenu ani cukru. To było nie lada wyzwanie, bo o ile taki biszkopt z aquafaby z cukrem i mąką pszenną wykonać jest całkiem łatwo, o tyle eliminując te składniki mamy pewien problem. Po kilku próbach wreszcie mi się udało! Wykorzystałam mąkę ziemniaczaną i ryżową, a zamiast cukru użyłam erytrolu. I tutaj mała uwaga – wyjątkowo nie da się go tutaj zastąpić ksylitolem. Tzn może inaczej, da się wszystko, ale na ksylitolu ten biszkopt wyjdzie gumiasty i nie urośnie tak pięknie jak na erytrolu. Spróbuję też opracować dla Was taki biszkopt w wersji kakaowej – trzymajcie kciuki, żeby się udało! 🙂

Składniki na formę o średnicy 24cm:

– 180 ml aquafaby (wody z puszki po ciecierzycy) – z lodówki!
– 1 łyżeczka octu jabłkowego
– 100 g zmielonego erytrolu (nie zastępujcie go ksylitolem – ciasto wyjdzie gumiaste)
– 2 łyżki oleju kokosowego
– 100 g mąki ziemniaczanej
– 100 g mąki ryżowej/kukurydzianej
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 180°C, a okrągłą formę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Aquafabę ubić z octem na sztywną pianę (najlepiej sprawdzić to odwracając miskę do góry dnem – piana nie powinna w ogóle się poruszyć). Następnie stopniowo dodawać zmielony erytrol (łyżka po łyżce), cały czas ubijając.

Następnie powoli wlać olej, cały czas ubijając.

W oddzielnej misce wymieszać obie mąki, sodę i proszek. Wsypać do ubitej piany, ale już nie miksować, tylko delikatnie połączyć wszystko trzepaczką/łyżką.

Masę przelać do tortownicy i wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 30-40 minut do suchego patyczka. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 30 cm upuścić je (w formie) na podłogę, wystudzić w temperaturze pokojowej. I gotowe 🙂

wegański bezglutenowy biszkopt bez cukru

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS? PODZIEL SIĘ NIM!