Już dawno na blogu nie było żadnego tortu. Dlatego dzisiaj postanowiłam to naprawić i skoro robi się coraz cieplej, mam dla Was przepis na Black Velvet Cake! Ciemne biszkopty uzyskałam dodając czarne kakao, które można powoli dostać w wielu sklepach. Przełożyłam je nutellą z awokado, śnieżnobiałym kremem z kremówki i mascarpone oraz borówkami. Na wierzchu ułożyłam maliny, żeby lepiej kontrastowały z ciastem. Piękny tort na urodziny, Dzień Mamy czy inną okazję. Borówki do przełożenia mogą być mrożone – wystarczy, że dokładnie je rozmrozicie przed przełożeniem ciasta. Na wierzchu jednak najlepiej prezentują się owoce świeże. Mi taki Black Velvet Cake zdecydowanie bardziej przypadł do gustu niż Red Velvet. Może i Wam się spodoba ;-).
Składniki na biszkopt (22cm):
– 5 jajek
– 150 g ksylitolu
– 2/3 szklanki mąki pszennej
– 1/3 szklanki czarnego kakao (do kupienia w niektórych sklepach, np. Makro)
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na „nutellę” z awokado:
– 1 duże awokado (u mnie po obraniu i wyjęciu pestki ok. 210g)
– 50 g suszonych daktyli
– sok z 1/2 cytryny
– 2 czubate łyżki kakao (też najlepiej czarnego)
Składniki na krem:
– 250 g serka mascarpone (1 opakowanie)
– 400 g kremówki 36% (gęstej)
– 1 łyżka ksylitolu
– 2 łyżki ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
Nasączenie:
– sok z wyciśniętej 1/2 cytryny
– pół szklanki wody
– 2 łyżeczki ksylitolu
A poza tym:
– ok. 200 g borówek do przełożenia (mogą być mrożone)
– maliny do dekoracji
– wiórki czekoladowe
– ksylitol zmielony na puder
Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo ksylitol, cały czas ubijając. Dodawać po kolei żółtka, dalej ubijając. Następnie dodać mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać wszystko łyżką/widełkami od miksera.
Ciasto przelać do tortownicy o średnicy 22 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego do 160°C piekarnika i piec przez ok. 35 minut, do suchego patyczka. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 30 cm upuścić je (w formie) na podłogę, wystudzić w temperaturze pokojowej. Pokroić na 3 blaty.
Nasączenie:
Wszystkie składniki wymieszać.
„Nutella” z awokado:
Nutellę dobrze jest przygotować dzień wcześniej, żeby składniki się „przegryzły” (ale nie jest to konieczne – na świeżo też będzie dobrze smakować).
Daktyle zalać wrzątkiem i odstawić do namoczenia na ok. 15 minut. Awokado obrać, wyjąć pestkę, pokroić na większe kawałki i wrzucić do miski/kielicha blendera. Dodać namoczone i odsączone daktyle, sok z cytryny i kakao. Zblendować na gładką masę.
Krem:
W misce umieścić kremówkę i mascarpone. Ubić do otrzymania kremu, pod koniec ubijania dodając ksylitol.
Przełożenie:
Pierwszy blat ułożyć na paterze/talerzu i nasączyć. Wyłożyć na to 1/2 nutelli, rozsmarować. Następnie wyłożyć 1/3 kremu i też rozsmarować. Poukładać obok siebie borówki, lekko wciskając je w krem. Na górę położyć drugi blat, nasączyć. Wyłożyć kolejną warstwę nutelli, kremu oraz borówek. Przykryć ostatnim blatem, nasączyć. Wyłożyć resztę kremu, wyrównać. Ozdobić malinami. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin. Przed podaniem posypać wiórkami czekoladowymi i ksylitolem-pudrem. Można dołożyć kilka listków mięty do dekoracji.
Smacznego :-).