kokosowa szarlotkaW mojej kuchni na dobre zagościły już jesienne smaki, w tym typowe dla tej pory roku wypieki. Było już ciasto ze śliwkami, a dzisiaj z racji weekendu powstała kokosowa szarlotka! 🙂 Całkowicie bezglutenowa – z wykorzystaniem mąki ryżowej, ziemniaczanej i kokosowej, a do tego posłodzona erytrolem. Ja użyłam jabłek prosto z sadu mojej babci, więc ciacho jest jeszcze zdrowsze! To naprawdę bardzo prosty przepis, a połączenie jabłek i kokosa jest zwyczajnie przepyszne. Może i u Was pojawi się taka kokosowa szarlotka w któryś z nadchodzących weekendów?;>

 

Składniki na formę o średnicy 24cm:

– 125 g masła
– 100 g erytrolu
– 1 łyżka ekstraktu z wanilii
– 2 duże jajka
– po 90 g mąki ryżowej i ziemniaczanej
– 20 g mąki kokosowej
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 50 g wiórków kokosowych
– 100 ml mleka
– kilka jabłek (zależnie od wielkości)

Wykonanie:

W misce umieścić masło i erytrol. Zmiksować do otrzymania jasnej i puszystej masy. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Dodać przesiane suche składniki, wymieszać na wolnych obrotach miksera, tylko do połączenia. Dodać mleko i ekstrakt z wanilii – delikatnie wymieszać.

Masę przełożyć do formy, wyrównać. Na wierzchu poukładać ósemki jabłek, jedno przy drugim. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez ok. 40 minut lub do suchego patyczka. Wystudzić. Smacznego 🙂

kokosowa szarlotka
kokosowa szarlotka
kokosowa szarlotka

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS? PODZIEL SIĘ NIM!