Moja kolejna wielkanocna propozycja to wegański mazurek daktylowy! Na kruche wegańskie ciasto zamiast kajmaku wyłożyłam masę daktylowo-orzechową, która po posoleniu smakuje jak prawdziwy słony karmel :-). My jesteśmy tym mazurkiem absolutnie zachwyceni i podejrzewam, że właśnie taki zagości na naszym wielkanocnym stole. Jeśli nie zależy Wam na cieście w pełni wegańskim, oczywiście możecie przygotować standardowe kruche ciasto (jak w tym przepisie) na który wyłożycie poniższą masę daktylową. Gorąco zachęcam do spróbowania! 🙂
Składniki na kruchy spód:
– 250 g mąki orkiszowej jasnej
– 130 g oleju kokosowego (stałego)
– 3 łyżki syropu z agawy (ekologicznego firmy Huzar)
– 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
– 1 łyżka zimnej wody
Składniki na masę daktylową:
– 250 g suszonych daktyli
– 2 łyżki dobrego masła orzechowego
– sól do smaku
– płatki migdałów lub inne dowolne bakalie do dekoracji
Wykonanie:
Daktyle zalać wrzącą wodą i odstawić do namoczenia na kilka godzin (najlepiej na ok. 4-5).
Wszystkie składniki na kruche ciasto umieścić w misce i zagnieść (najlepiej wykorzystując melakser albo blender, ewentualnie ręką). Przykryć i wstawić do lodówki na ok. pół godziny.
W międzyczasie piekarnik nagrzać do 180°C. Ciasto wyjąć z lodówki i wylepić nim formę o wymiarach 32 x 23 cm (lub podobną), wyłożoną papierem do pieczenia. Ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika. Piec do 20 minut lub do czasu aż ciasto będzie rumiane. Całkowicie ostudzić.
Daktyle dokładnie odcedzić. Przełożyć do miski, dodać masło orzechowe i dokładnie zblendować. Jeśli chcecie uzyskać smak słonego karmelu, to dodajcie sól do pożądanego smaku.
Masę wyłożyć na upieczony spód, wyrównać i dowolnie udekorować. Smacznego 🙂