Jedliście kiedyś fit lava cake? Domyślam się, że prawdziwe foundat czekoladowe (czyli inaczej lava cake) nie jest Wam obce. Obłędnie pyszne czekoladowe ciacho z płynnym środkiem. Ja postawnowiłam przygotować ten deser w wersji fit! Słodzone tylko bananem, z samych zdrowych składników, a do tego robi się je ekspresowo. I pięknie prezentuje się na stole. Pamiętajcie tylko, żeby desery podawać gościom prosto z piekarnika!
Składniki na 4 mniejsze lub 2 większe porcje:
– 2 banany (najlepiej bardzo dojrzałe)
– 2 jajka
– 100 ml mleka owsianego (lub zwykłego krowiego)
– 40g mąki owsianej
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 10 g kakao
– 2 kostki gorzkiej czekolady
– truskawki do dekoracji
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 180stC. Przygotować 4 ramekiny. Czekoladę posiekać.
W misce/kielichu blendera umieścić banany, jajka i mleko. Dokładnie zblendować. Następnie dodać mąkę, proszek i kakao – wymieszać łyżką. Przelać równomiernie do kokilek/ramekinów. Wierzch udekorować posiekaną czekoladą.
Ramekiny wstawić do piekarnika i piec przez ok 15 minut. Fit lava cake podawać udekorowane truskawkami – najlepiej prosto z piekarnika :-).