tarta z budyniem i rabarbarem

Tarta z domowym budyniem i rabarbarem to moja pierwsza propozycja na rozpoczynający się rabarbarowy sezon! 🙂 Nie wiem jak u Was, ale u mnie musi zawsze powstać przynajmniej kilka deserów z jego wykorzystaniem. Z racji, że ostatnio mam wielkiego bzika na punkcie budyniu, nie mogłam tych dwóch składników nie połączyć. I tak oto powstała całkiem fit i pięknie prezentująca się tarta z domowym budyniem i rabarbarem. Niech Was nie kusi budyń w proszku! To zupełnie inny smak, a pracy wcale nie jest dużo więcej 😉

 

 

 

Składniki na ciasto:

– 120 g zimnego masła
– 200 g mąki pszennej
– 2 łyżki erytrolu
– 2-3 łyżki zimnej wody

Składniki na domowy budyń:

– 600 ml mleka (u mnie 0,5%)
– 6 żółtek
– 2-3 łyżki ekstraktu z wanilii
– 80 g erytrolu
– 40 g mąki pszennej
– 40 g mąki ziemniaczanej

Składniki na pieczony rabarbar:

– 250 – 300 g rabarbaru pociętego na 3-4 cm kawałki (czerwone części)
– sok z połowy pomarańczy
– 2 łyżki erytrolu
– 2 łyżki ekstraktu z wanilii
– liofilizowane truskawki do dekoracji

Wykonanie:

Wszystkie składniki na ciasto szybko zagnieść, uformować w kulę, owinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na ok 40 min do godziny, by odpoczęło.

Formę na tartę wysmarować masłem i posypać mąką. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dokładnie formę. Ponownie wstawić do lodówki na ok 20-30 minut.

Piekarnik nagrzać do 190°C. Na schłodzone ciasto położyć arkusz papieru do pieczenia i obciążyć fasolą/ciecierzycą czy co tam macie w kuchni ;-). Wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut. Następnie formę wyjąć, usunąć papier z obciążeniem. Obniżyć temp. do 180°C i piec ciasto jeszcze przez ok 10 minut aż będzie rumiane. Wystudzić.

W czasie kiedy ciasto się piecze, przygotować rabarbar. Pocięte łodygi umieścić w naczyniu żaroodpornym, dodać sok z pomarańczy, ekstrakt i erytrol – dokładnie wymieszać. Następnie wstawić do piekarnika i piec ok 15 minut – rabarbar ma być miękki, ale nie rozpadać się!

Na koniec przygotowujemy budyń – do większego garna wlać mleko z ekstraktem, doprowadzić do wrzenia i od razu odstawić z ognia. W dużej misce zmiksować żółtka z erytrolem, do powstania jasnej, puszystej masy. Następnie dodać obie mąki i ponownie zmiksować, aż powstanie gładka pasta. Wlać ok 100ml gorącego mleka i ponownie zmiksować. Teraz zahartowaną pastę jajeczną wlać do reszty mleka i dokładnie wymieszać do połączenia. Zacząć gotować na średniej mocy palnika, cały czas energicznie mieszając, aż do zgęstnienia masy budyniowej. Zdjąć z palnika i przykryć folią aluminiową/spożywczą (tak by folia dotykała budyniu), aby nie zrobił się kożuch na wierzchu. Wystudzić.

Kiedy wszystkie „elementy” ciasta wystygną spód tarty wypełnić kremem budyniowym i wyrównać. Następnie na wierzchu ułożyć kawałki rabarbaru (odsączone z soku). Wierzch dowolnie udekorować – ja wykorzystałam do tego liofilizowane truskawki.

Tartę schłodzić w lodówce, ale przed podaniem wyjąć na ok 20-30 minut i zostawić w temperaturze pokojowej (aby kruche ciasto nie było twarde). Smacznego 🙂

tarta z budyniem i rabarbarem

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS? PODZIEL SIĘ NIM!