chleb żytni na zakwasie

Doszłam do wniosku, że Wielkanoc jest idealnym okresem, by namówić Was do samodzielnego pieczenia chleba :-). Ja robię to od ponad 4 lat i żaden sklepowy chleb nie zastąpi mi mojego domowego. Dzisiaj mam dla Was przepis na nasz codzienny chleb żytni na zakwasie z dużą ilością ziaren. Za taki chleb zapłacicie w piekarni majątek, a przygotowanie go w domu kosztuje naprawdę niewiele. Do tego jesteście absolutnie pewni składu i użytych produktów. I to naprawdę nie wymaga dużo pracy! Jedynie rozłożenia tych kilku minut pracy w czasie, bo pomiędzy etapami chleb musi trochę podrosnąć. Cały proces od aktywacji zakwasu do upieczonego bochenka trwa ok. 1,5 dnia. Jeśli zdarza Wam się korzystać z zakwasu żytniego (albo macie od kogo go wziąć;-)), to chleb możecie zacząć przygotowywać w piątek, żeby był świeżutki na wielkanocne śniadanie. A jeśli chcecie dopiero zacząć swoją przygodę z chlebem, to w tym wpisie jest cały instruktaż, jak sobie taki zakwas “wyhodować”. Niestety możecie już nie zdążyć na święta (zakwas powstaje ok. tygodnia), ale zaraz po nich możecie upiec swój pierwszy chleb. Nie zniechęcajcie się – to naprawdę niedużo roboty, a jak już przygotujecie sobie zakwas, to będziecie mieć go na lata!

Składniki:

Zaczyn:
– 100 g aktywnego zakwasu żytniego
– 100 g mąki żytniej typ 720
– 100 g wody

Składniki na zaczyn wymieszać w misce, przykryć ściereczką i odstawić w temperaturze pokojowej na kilka godzin (min. 6-8). Zaczyn znacznie zwiększy swoją objętość.

Ciasto właściwe:
– cały zaczyn
– 300 g mąki żytniej typ 720
– 300 g mąki żytniej typ 2000
– 500 g wody
– 1 płaska łyżka soli
– po garści dowolnych ziaren (u mnie słonecznik, dynia, siemię lniane i sezam)

Wykonanie:

Do zaczynu dodać wszystkie składniki i dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto przełożyć do formy chlebowej wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i owinąć folią spożywczą/włożyć do większej torby plastikowej. Pozostawić do wyrośnięcia na ok.5-6 godzin lub do czasu, aż ciasto urośnie do brzegów formy (czas wyrastania zależy od temperatury otoczenia, może wynosić od 2 do nawet 12 godzin).

Formę wstawić do zimnego piekarnika i nastawić go na temperaturę 220°C. Piec przez 30 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 200°C i piec jeszcze 25 minut. Piekarnik wyłączyć i pozostawić chleb do ostygnięcia. Najlepiej kroić dopiero kiedy całkiem wystygnie.

chleb żytni na zakwasie

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS? PODZIEL SIĘ NIM!