piernik marchewkowy

Tuż przed świętami mam dla Was przepis na szybki piernik marchewkowy. Możecie go upiec nawet dzień przed wigilią i zajadać dzień później. Pełen korzennych przypraw, orzechów i bakalii. Przełożony powidłami i polany czekoladą. Ja zajadam się nim jeszcze przed świętami i już wiem, że do nich nie dotrwa :-).

 

 

 

Składniki na piernik:

– 110 g mąki pszennej
– 110 g mąki pszennej pełnoziarnistej (graham)
– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1/2 łyżeczki sody
– 2 łyżki przyprawy do piernika (bez dodatku cukru i mąki)
– 1 łyżka kakao
– 3 jajka
– 100 g erytrolu
– 3 łyżki miodu (u mnie gryczany, ale może być dowolny)
– 4 łyżki oliwy
– 50 ml mleka
– 1 szklanki startej marchewki
– 40 g migdałów (lub orzechów włoskich)
– 50 g suszonych moreli/śliwek

A do tego:

– mały słoiczek powideł śliwkowych (najlepiej domowych)
– polewa czekoladowa (np. z tego przepisu)

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 180°C, a formę o mniejszą keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia.

W misce wymieszać (mikserem lub trzepaczką) jajka, erytrol, miód, oliwę i mleko. W drugiej misce wymieszać wszystkie składniki sypkie: mąki, proszek, sodę, przyprawę, kakao.

Składniki mokre dodać do suchych. Połączyć. Dodać startą marchewkę, posiekane orzechy i suszone owoce. Zmiksować do połączenia.

Masę wylać do keksówki, wstawić do piekarnika i piec przez ok. 50 minut lub do suchego patyczka. Wystudzić.

Kiedy piernik wystygnie, przekroić go na pół, przełożyć powidłami i całość polać czekoladą. Poczekać do zastygnięcia. Szybki piernik marchewkowy gotowy! :-). Smacznego :).

piernik marchewkowy

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS? PODZIEL SIĘ NIM!