Muffinki bananowe z truskawkami to idealna, zdrowa przekąska na drugie śniadanie czy podwieczorek :-). Przygotowane na mące graham, bez tłuszczu, słodzone bananami i erytrolem z dodatkiem sporej ilości truskawek. Dla nas to hit obecnego sezonu i z przyjemnością pakujemy je do naszych lunchboxów. Przygotowuje się je ekspresowo, więc może zaplanujecie je w swoim najbliższym jadłospisie?;>
Składniki na 16 muffinek:
– 3 banany (ok. 280-300g po obraniu)
– 2 jajka
– 150 g gęstego jogurtu naturalnego
– 200 g mąki graham
– 70 g erytrolu/ksylitolu
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 300 g truskawek
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 180°C, a formę na muffiny wyłożyć papilotkami/silikonowymi foremkami. Truskawki umyć i pokroić na mniejsze kawałki.
W misce umieścić banany, jajka i jogurt naturalny – dokładnie zblendować. Dodać mąkę, proszek i erytrol. Wymieszać łyżką. Następnie dodać pokrojone truskawki, zostawiając ok. 1/5 do ozdobienia. Delikatnie wmieszać je w ciasto.
Masę przelać do foremek i wierzch udekorować pozostawionymi truskawkami. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 30 minut lub do suchego patyczka.