muffinki z borówkamiPyszne muffinki z borówkami bez cukru, które (uwaga, uwaga) posłodziłam tylko bananami! 🙂 Może zabrzmi to trochę nieskromnie, ale uważam, że to chyba najlepsze muffinki, jakie do tej pory upiekłam. Są naprawdę słodziutkie, mocno owocowe i delikatne. Ja staram się unikać mąki pszennej, dlatego wykorzystałam tutaj mąki ryżową i owsianą, z których zwłaszcza ta druga jest dużo zdrowsza. Ale jeśli macie tylko pszenną, to spokojnie możecie ją wykorzystać. Pamiętajcie, że im dojrzalsze banany, tym muffinki będą słodsze, dlatego raczej unikajcie tych całkiem zielonych ;-). Borówki można tu spokojnie zastąpić jagodami, a pewnie i innymi owocami, jak np. maliny. Ja jako miłośnik borówek pewnie nie wymienię ich na nic innego, ale jestem pewna, że tego lata te muffinki muszą powstać w mojej kuchni! Bo zniknęły momentalnie ;-).

Składniki na 16 muffinek:

– 3 dojrzałe banany (ok 400g)
– 100 ml oleju kokosowego
– 2 jajka
– 2 łyżki ekstraktu z wanilii
– 150 g mąki ryżowej
– 100 g mąki owsianej
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1/2 łyżeczki sody
– 250 g borówek

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 180°C, a formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Borówki dokładnie umyć i osuszyć.

Do większej miski wrzucić pokrojone na kawałki banany i zblendować. Dodać olej, jajka i ekstrakt. Dokładnie wymieszać.

W drugiej misce wymieszać obie mąki, proszek i sodę. Suche składniki połączyć z mokrymi. Dodać borówki i delikatnie wymieszać.

Ciasto przełożyć do papilotek, wyrównać. Wstawić blachę do piekarnika i piec przez ok. 20 minut. Muffinki z borówkami bez cukru są już gotowe! Smacznego :-).

 

muffinki z borówkami

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS? PODZIEL SIĘ NIM!