warsztaty kulinarneJeśli śledzicie mojego fanpage’a na facebooku, to pewnie zauważyliście, że prowadziłam ostatnio swoje pierwsze warsztaty kulinarne :-). Dla niewtajemniczonych napiszę, że warsztaty odbyły się w sobotę, 4. sierpnia, w Auchan w Piasecznie w ramach akcji “Jem świadomie”, której twórcą była firma Huzar. Akcja ta miała charakter edukacyjny w zakresie wykorzystania miodu w codziennej diecie. Przy specjalnym stoisku degustacyjnym można było spróbować miodów z całego świata oraz dowiedzieć o jego cennych właściwościach. Moim zadaniem było natomiast zaprezentowanie, do jak szerokiej gamy potraw można miód wykorzystać. Bo przecież fakt, że miód jest słodki nie oznacza, że możemy go używać tylko do deserów!

 

warsztaty kulinarne

warsztaty kulinarne

warsztaty kulinarne

Menu było nieskomplikowane, takie, by każdy mógł zaprezentowaną potrawę wykonać u siebie w domu. Ponadto, każdy mógł wziąć ulotkę, w której umieściliśmy większość zaprezentowanych dań. Pełną listę możecie zobaczyć poniżej 🙂

Czekoladowy pudding chia z bananem i miodem gryczanym

czekoladowy pudding chia

Na samym początku przygotowałam znany Wam już pudding chia z bananem, dużą ilością kakao i moim ulubionym miodem gryczanym. Miała być to propozycja śniadaniowa, którą równie dobrze można wykorzystać na podwieczorek czy lekki deser. Spotkała się ze sporym entuzjazmem :-). Dla wielu osób w ogóle wykorzystanie chii było absolutną nowością. Jak widać, podczas akcji “Jem świadomie” można przekonać ludzi nie tylko do jedzenia miodu, ale i do sięgania po inne, zdrowe produkty. Przepis na pudding znajdziecie tutaj.

 

 

warsztaty kulinarne

Lemoniada z miodem eukaliptusowym

Kolejnym punktem programu była lemoniada – napój wręcz idealny na panującą wówczas upalną pogodę. Tym przepisem chciałam pokazać, że miód można wykorzystać nie tylko do potraw, ale i do napojów. I nie musi być to koniecznie rozgrzewająca zimowa herbata ;-). Takie połączenie wody, soku z cytryny i pomarańczy z dodatkiem mięty i miodu może być także świetnym izotonikiem. Jeśli zdarza się Wam przygotowywać w domu lemoniadę, a słodzicie ją cukrem czy jakimś syropem, to zamieńcie je na dowolny miód – będzie to na pewno zdrowsza opcja :-).

warsztaty kulinarne

Sałatka z truskawkami, fetą i czarnymi oliwkami (z sosem na bazie miodu wielokwiatowego)

Sałatka z truskawkami

Zdecydowany hit tego pokazu kulinarnego! Sałatka wzbudziła największe zainteresowanie i cały czas ustawiała się przed moim stoiskiem kolejka, żeby jej spróbować. Bardzo spodobała mi się reakcja jednej pary, która była bardzo zaskoczona, że rukolę można połączyć z miodem. Czekali wytrwale, aż sałatka powstanie, a kiedy spróbowali, od razu pobiegli kupić składniki, żeby przygotować ją w domu :-). Widzieliśmy później kilka osób, które niosły rukolę i truskawki do swoich koszyków, a to chyba dość nieczęste połączenie… ;-). Jeśli jeszcze nie widzieliście przepisu na tę fantastyczną sałatkę, to znajdziecie go pod tym adresem.

 

warsztaty kulinarne

Kanapki z burakiem i mozzarellą (z sosem na bazie miodu lipowego)

Sos na bazie miodu (w którego skład wchodzą jeszcze oliwa i sok z cytryny) ma bardzo uniwersalne zastosowanie. Oprócz przeróżnych sałatek (najlepiej sprawdzają się tu te z dodatkiem owoców, ale nie tylko) można go wykorzystać także do… kanapek ;-). Ja na pokazie przygotowałam bardzo proste kanapki z burakiem i mozzarellą i polałam je takim właśnie sosem na bazie miodu lipowego. W domu możecie do takiej kanapki wykorzystać bajgla i dodać trochę rukoli. Wyjdzie Wam naprawdę pyszna i efektowna kanapka wegetariańska.

warsztaty kulinarne

Kulki mocy z ciecierzycy z miodem migdałowym

Kulki mocy z ciecierzycyTo chyba hit nr 2 po sałatce! 🙂 Kulki mocy z ciecierzycy miały pokazać, że zdrowe słodycze możemy szybko i łatwo przygotować samodzielnie w domu. Składniki są banalne, ale zdecydowanie nieoczywiste. Przechodzący ludzie początkowo sceptycznie podchodzili do wykorzystania ciecierzycy w deserze. Ale gdy spróbowali, od razu zachwycili się tą propozycją. Kilka osób także pobiegło zaraz po składniki – a taką reakcję uważam za swój największy sukces :-). Przepis na kulki mocy znajdziecie tutaj.

 

warsztaty kulinarne

Podsumowując, warsztaty kulinarne prowadzone dla firmy Huzar były dla mnie absolutnym debiutem. Mam nadzieję, jednak, że nie były to warsztaty ostatnie. Przyznaję – stresowałam się bardzo, mimo iż starałam się do pokazu jak najlepiej przygotować. Jednak wydaje mi się, że poradziłam sobie naprawdę nieźle, a pokaz należy do bardzo udanych :-). Najlepszym dowodem na to jest dla mnie fakt, że ludziom bardzo spodobały się przygotowywane przeze mnie potrawy, z chęcią brali ulotki z przepisami, a część biegła po składniki na kulki mocy czy sałatkę. Czego można chcieć więcej :-). Mam nadzieję, że jednocześnie przekonałam chociaż część osób, że warto eliminować cukier ze swojej diety, zastępując go m.in. znacznie zdrowszym od niego miodem. Bo przecież tego ta akcja miała dotyczyć – “Jem świadomie” :-).

warsztaty kulinarne

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS? PODZIEL SIĘ NIM!