sernik cynamonowy

Jeśli jeszcze zastanawiacie się, jakie ciasto upiec na święta, to ten sernik cynamonowy będzie strzałem w 10! :-). Masa serowa z dodatkiem miodu na spodzie migdałowo-cynamonowym i jeszcze posypana dużą ilością cynamonu smakuje przepysznie! A do tego idealnie pasuje na Boże Narodzenie :-). My dzięki temu ciastu już dzisiaj poczuliśmy magię świąt i z pewnością za tydzień ten sernik powtórzymy. Myślę, że nasi bliscy będą zachwyceni! 🙂

 

 

 

Składniki na spód::

– 150 g zmielonych migdałów
– 50 g erytrolu zmielonego na puder
– 1 białko jaja
– 25 g mąki graham (w wersji bezglutenowej można ją zastąpić mąką ryżową)
– 1 łyżeczka cynamonu
– 25 g miękkiego masła

Składniki na masę serową::

– 1 kg zmielonego tłustego twarogu
– 250 ml śmietany kremówki 30%
– 4 całe jajka + 1 żółtko
– 2/3 szklanki erytrolu
– 3 łyżki mąki ziemniaczanej
– 4 łyżki miodu (np. wielokwiatowego firmy Huzar)
– mielony cynamon do dekoracji

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 180°C, dużą blaszkę (np. piekarnikową) wyłożyć papierem do pieczenia. Wszystkie składniki na spód (oprócz masła) wrzucić do miski i zagnieść. Następnie wyłożyć ciasto na blachę i rozwałkować na placek o grubości ok. 1 cm. Pociąć na mniejsze kawałki (kształt nie ma znaczenia, i tak później będziemy ciasto mielić) i piec przez ok. 15 minut. Wystudzić.

Ciastka rozdrobnić w melakserze/blenderze na piasek. Dodać masło i zagnieść. Następnie taką masę wyłożyć na dno tortownicy o średnicy 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.

W dużej misce umieścić wszystkie składniki na masę serową i zmiksować – krótko, tylko do połączenia składników. Wylać na przygotowany wcześniej spód.

Tortownicę wstawić do piekarnika. Na spód piekarnika postawić też większą formę (najlepiej prostokątną) wypełnioną wrzątkiem – para woda sprawi, że sernik nie popęka. Piec w 180°C przez 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120°C i piec jeszcze przez 90 minut. Stopniowo wyjmować z piekarnika.

Po wystudzeniu sernik wstawić do lodówki, przynajmniej na kilka godzin. Przed podaniem posypać wierzch ciasta cynamonem. Smacznego :-).

sernik cynamonowy

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS? PODZIEL SIĘ NIM!