sernik korzenny

Przyznaję, że w tym roku jakoś późno zabrałam się za przygotowywanie dla Was propozycji na Bożonarodzeniowe ciasta. Ale pierwsza już jest – pyszny i aromatyczny sernik korzenny :-). Z cynamonem, kardamonem, imbirem, goździkami i gałką muszkatołową. Idealny na Święta. U mnie oczywiście w wersji bez cukru, ale zawsze możecie nim zastąpić erytrol w proporcji 1:1, jeśli cukier Wam (zwłaszcza w święta) nie przeszkadza.

 

 

Składniki na spód:

– 100 g mąki graham
– 70 g zimnego masła
– 1 żółtko
– 1,5 łyżki erytrolu
– łyżeczka przyprawy do piernika

Składniki na masę serową::

– 1 kg zmielonego tłustego twarogu
– 250 ml śmietany kremówki 30%
– 4 całe jajka + 1 żółtko
– 2/3 szklanki erytrolu
– 3 łyżki mąki ziemniaczanej
– 4 łyżki miodu
– 1 łyżeczka cynamonu
– 1/4 łyżeczki imbiru
– 1/4 łyżeczki kardamonu
– 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
– szczypta zmielonych goździków

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 180°C, a formę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ze składników na spód zagnieść ciasto i wyłożyć nim formę, ponakłuwać widelcem. Wstawić na 10 minut do piekarnika.

W dużej misce umieścić wszystkie składniki na masę serową i zmiksować – krótko, tylko do połączenia składników. Wylać na przygotowany wcześniej spód.

Tortownicę wstawić do piekarnika. Na spód piekarnika postawić też większą formę (najlepiej prostokątną) wypełnioną wrzątkiem – para woda sprawi, że sernik nie popęka. Piec w 180°C przez 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120°C i piec jeszcze przez 90 minut. Stopniowo wyjmować z piekarnika.

Przed podaniem schłodzić sernik w lodówce, przynajmniej przez kilka godzin. Smacznego :-).

sernik korzenny

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS? PODZIEL SIĘ NIM!