Jedliście kiedyś sernik ze słonym karmelem daktylowym i popcornem? Jeśli nie, to najwyższy czas to zmienić! Karmel z daktyli jest jednym z moich największych odkryć kulinarnych – zdecydowanie zdrowszy niż ten cukrowy, a i o niebo lepszy! I robi się go ekspresowo. Po dodaniu soli macie przepyszną słoną polewę, którą możecie udekorować wierzch sernika, a następnie posypać całość popcornem. I powstaje oryginalny i efektowny deser. Może być przygotowany całkowicie bez pszenicy, a także dodatku białego cukru. U mnie zniknął w mgnieniu oka!
Składniki na spód:
– 150 g płatków owsianych
– 50 g gorzkiej czekolady (min.70% kakao)
– 2 czubate łyżki masła orzechowego
– 2 łyżki wody
Składniki na masę serową:
– 1 kg zmielonego półtłustego twarogu
– 200g gęstego jogurtu naturalnego
– 4 jajka
– 3/4 szklanki erytrolu
– 3 łyżki mąki ziemniaczanej
– 2 łyżki ekstraktu z wanilii
Składniki na słony karmel daktylowy:
– 200 g daktyli
– 50 ml wody, w której moczyły się daktyle
– 2/3 łyżeczki soli (lub więcej/mniej – do smaku, który Wam odpowiada)
– 1 łyżka oleju kokosowego
A ponadto::
– 1 opakowanie popcornu
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 180°C, a formę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Gorzką czekoladę roztopić razem z masłem orzechowym na niewielkim ogniu i odstawić. Płatki owsiane lekko zmielić (nie na mąkę). Połączyć wszystkie składniki na spód i wyłożyć nim dno tortownicy. Wstawić do piekarnika i piec 10 minut.
W dużej misce umieścić wszystkie składniki na masę serową i zmiksować – krótko, tylko do połączenia składników. Wylać na przygotowany wcześniej spód. Tortownicę wstawić do piekarnika. Na spód piekarnika postawić też większą formę (najlepiej prostokątną) wypełnioną wrzątkiem – para woda sprawi, że sernik nie popęka. Piec w 180°C przez 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120°C i piec jeszcze przez 90 minut. Stopniowo wyjmować z piekarnika.
W międzyczasie daktyle zalać wrzątkiem i zostawić do namoczenia na minimum 1 godzinę. Po tym czasie odcedzić, zostawiając ok. 50 ml wody, w której się moczyły. W misce/pojemniku umieścić daktyle, wodę, olej kokosowy i sól. Zmiksować dokładnie blenderem na gładką masę.
Popcorn przygotować według instrukcji na opakowaniu.
Kiedy sernik wystygnie, wyłożyć na jego wierzch karmel daktylowy. Popcornem dekorować przed każdorazowym podawaniem kawałka, aby w międzyczasie nie zmiękł od karmelu. Smacznego :-).