Po małej wstawce tradycyjnych przepisów wracam do moich propozycji na lekkie wielkanocne wypieki – tym razem mam dla Was fit mazurek kokosowy. Na zwykły kruchy spód wyłożyłam domowy dżem jagodowy, a na to wylałam budyniową masę na bazie mleka kokosowego. Całość jest posypana sporą ilością wiórek kokosowych. Ciasto wyszło lekkie i przepyszne! Przepis można też przygotować w wersji wegańskiej – wystarczy, że kruche ciasto przygotujecie z tego przepisu.
Składniki na kruchy spód:
– 100 g zimnego masła
– 200 g mąki orkiszowej jasnej (lub zwykłej pszennej)
– 1 żółtko
– 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego
– 25 g ksylitolu zmielonego na puder
Składniki na budyniową masę kokosową:
– 1 budyń śmietankowy bez cukru
– 2 łyżki ksylitolu
– 1 puszka mleka kokosowego light (ok. 5-7% tłuszczu)
– 100 ml wody
A poza tym:
– kilka łyżek dżemu jagodowego (bez dodatku cukru), ew. innego ulubionego (truskawkowego, malinowego)
– wiórki kokosowe
Wykonanie:
Formę o wymiarach 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzać do 180°C.
Wszystkie składniki na kruche ciasto umieścić w misce i zagnieść. Wylepić nim spód blaszki i boki. Ponakłuwać widelcem, wstawić do piekarnika i piec przez ok. 15 minut. Wystudzić.
Przygotować budyń: mleko kokosowe wlać do garnka i zagotować. Budyń rozrobić w szklance z wodą i ksylitolem. Do gotującego się mleka wlać rozprowadzony proszek i dokładnie mieszać, aż masa porządnie zgęstnieje. Odstawić z ognia i lekko przestudzić.
Podpieczony spód posmarować cienką warstwą dżemu. Na to wyłożyć ugotowany budyń (ostrożnie, żeby nie zabarwić budyniu dżemem). Całość posypać wiórkami kokosowymi. Schłodzić w lodówce. Smacznego :-).