ciasto ze śliwkami bez cukruCiasto ze śliwkami bez cukru – banalnie proste do przygotowania w 45 minut razem z pieczeniem. Idealne, kiedy macie ochotę na coś słodkiego do poobiedniej kawy, a czasu niewiele… A do tego przy jedzeniu tego ciacha możecie pozbyć się wyrzutów sumienia! Podobnie jak ostatnie muffinki z borówkami słodzone jest jedynie bananami. Poukładane na wierzchu śliwki także dodają mu słodyczy, a przy tym ładnie się prezentują. Dobrze sprawdzają się tutaj te większe – np. mieszaniec. Przede wszystkim mniej jest wtedy roboty z udekorowaniem ciasta. Ale możecie wykorzystać dowolną, swoją ulubioną odmianę :-).

Składniki:

– 3 dojrzałe banany (ok 400g)
– 100 ml oleju kokosowego
– 2 jajka
– 2 łyżki ekstraktu z wanilii
– 150 g mąki ryżowej
– 100 g mąki owsianej
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1/2 łyżeczki sody
– śliwki (ok. 1/2 kg ale zależy jak gęsto będziecie je układać)
– cynamon

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 180°C, a formę na ciasto wyłożyć papierem do pieczenia. Śliwki dokładnie umyć i osuszyć, pokroić na plasterki

Do większej miski wrzucić pokrojone na kawałki banany i zblendować. Dodać olej, jajka i ekstrakt. Dokładnie wymieszać.

W drugiej misce wymieszać obie mąki, proszek i sodę. Suche składniki połączyć z mokrymi. Masę wylać do formy i wyrównać. Na wierzchu poukładać dość gęsto plasterki śliwek (jak na zdjęciu). Posypać cynamonem.

Blachę wstawić do piekarnika i piec przez ok. 25 minut lub do suchego patyczka. Smacznego :-).

ciasto ze śliwkami bez cukru
ciasto ze śliwkami bez cukru

 

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS? PODZIEL SIĘ NIM!