Nie mogłam się ostatnio zdecydować, czy bardziej marzy mi się sernik czy szarlotka, dlatego postanowiłam połączyć te ciasta w jedno – i tak oto powstała szarlotka sernikowa!. Owsiany spód ze sporą ilością suszonych daktyli i moreli, delikatna masa serowa oraz prażone jabłka z cynamonem i gałką muszkatołową. To nie mogło być złe połączenie! 😀 Ciacho jest przepyszne i dosyć lekkie. Ostrzegam tylko, że nie jest duże, więc znika naprawdę szybko ;-).
Składniki na spód:
– 90 g suszonych daktyli
– 60 g suszonych moreli
– 2,5 szklanki zmielonych płatków owsianych/mąki owsianej
– 60 g masła (miękkiego)
Składniki na masę serową:
– 250 g twarogu zmielonego min. 3-krotnie
– 2 czubate łyżki gęstego jogurtu naturalnego
– 2 łyżki erytrolu
– 1 jajko
Składniki na masę jabłkową:
– 3 średnie jabłka
– pół łyżeczki cynamonu
– szczypta gałki muszkatołowej
– 1 łyżka ekstraktu z wanilii
Wykonanie:
Daktyle i morele zalać wrzątkiem i odstawić na ok. 2 godziny do napęcznienia. Gdy będą miękkie, odsączyć i zmiksować blenderem razem z masłem. Następnie dodać płatki owsiane/mąkę i zagnieść ręką.
Formę o wymiarach 20 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzać do 180°C.
Ciasto podzielić na 2/3 i 1/3. Mniejszą część schować do lodówki a większą wyłożyć foremkę. Wstawić do piekarnika na 10 minut.
W międzyczasie przygotować masę serową i jabłkową. Twaróg zmiksować z jogurtem, jajkiem i erytrolem na jednolitą masę, krótko, tylko do połączenia składników.
Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i dowolnie pokroić. Wrzucić do garnka razem z przyprawami i gotować na średnim ogniu, aż zaczną się rozpadać.
Na podpieczony spód wylać masę serową, następnie równomiernie wyłożyć jabłka. Wierzch posypać resztą ciasta w postaci kruszonki. Ciasto wstawić do piekarnika i piec przez 40 minut. Smacznego :-).