muffinki jogurtowe z truskawkami

Cyklu przepisów z truskawkami ciąg dalszy – dzisiaj mam dla Was muffinki jogurtowe z truskawkami :-). Podobnie jak to ciacho przygotowuje się je z bardzo prostych składników, które wystarczy wymieszać, wstawić do piekarnika na 20 minut i gotowe. Można zajadać się pysznym i lekkim deserem. To co, upieczecie je w swojej kuchni na niedzielne drugie śniadanie albo podwieczorek?;>

 

 

 

Składniki na 12 muffinek:

– 200 g gęstego jogurtu naturalnego
– 1 jajko
– 50 g erytrolu
– 170 g mąki pszennej pełnoziarnistej (graham)
– 3 łyżki oleju/oliwy
– 1 łyżka ekstraktu z wanilii
– 1 łyżeczka cynamonu
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
– 300 g truskawek

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 180°C, a formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Truskawki umyć, odszypułkować i pokroić w kostkę.

Wszystkie składniki na ciasto wrzucić do miski i zmiksować do połączenia. Na koniec dodać truskawki i delikatniej już wymieszać.

Masę wyłożyć równomiernie do foremek na muffiny, wyrównać. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 25 minut lub do suchego patyczka. Smacznego :-).

muffinki jogurtowe z truskawkami

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS? PODZIEL SIĘ NIM!