brownie z batatów

Brownie z batatów to kolejna odsłona ciasta czekoladowego w moim wykonaniu. Było już brownie z buraków, fasoli, kaszy jaglanej, a także ciacho, które bazowało na kalafiorze. Tym razem przyszedł czas na słodkie ziemniaki! Ciacho jest całkowicie wegańskie i bezglutenowe, a przy tym składa się z samych zdrowych składników. Nie ma tu dodatku niezdrowego tłuszczu czy białego cukru. Brownie z batatów robi się ekspresowo, a znika szybko po upieczeniu!

 

 

Składniki:
– 2 średnie bataty
– 100 g suszonych daktyli
– 50 g migdałów
– 50 g nerkowców
– 1/2 szklanki mąki owsianej
– 6 łyżek kakao
– 1 łyżka ekstraktu z wanilii
– opcjonalnie: 2 łyżki syropu z agawy

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 200°C, bataty umyć obrać, pokroić w kostkę i przełożyć do naczynia żaroodpornego wyłożonego folią aluminiową/papierem do pieczenia. Upiec do miękkości. Daktyle zalać wrzątkiem i odstawić. Migdały i nerkowce zmielić na mąkę.

Gdy bataty już się upieką, zmiksować je wraz z daktylami na jednolitą masę. Dodać zmielone migdały, mąkę owsianą, kakao i ekstrakt. Wymieszać dokładnie łyżką. Gdyby masa była za mało słodka – dosłodzić syropem z agawy/klonowym/miodem.

Masę przełożyć do niedużej kwadratowej/prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika (temp. 180°C). Piec ok. 25-30 minut. Wystudzić przed podaniem :-).

brownie z batatów

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS? PODZIEL SIĘ NIM!